Vytvořte si doma relaxační zóny a budete se cítit skvěle

Domov nemá jen praktickou funkci. Nechodíme tam jen uvařit, uklidit, vyprat nebo se vyspat. Měli bychom se v něm cítit příjemně, díky jeho útulnosti bychom v něm měli načerpat energii a mít v něm pocit úlevy. Domov má být bezpečné a komfortní místo vhodné pro každodenní relaxaci. Vytvořte si zajímavá zákoutí, kde si dobije baterky. Relaxační zóny lze vytvořit v malém bytě i rozlehlém domě.

Vymezte prostory s rozdílnými funkcemi

Důležité je odlišení místa pro odpočinek od prostoru určeného na práci. Spánek a relaxace je klíčový pro obnovu naší mentální i fyzické kapacity. Pracovní kout v ložnici může negativně ovlivnit naše usínání a kvalitu spánku. Zkuste se vyhýbat práci v místnostech, které jsou primárně určeny k odpočinku. Oddělte pracovní a odpočinkový kout alespoň opticky. K tomu nemusí sloužit jen paraván. Skvělé jsou i regály, dělící stěny se zelenými rostlinami, posuvné dveře i designové závěsy.

Pořiďte si pohodlné doplňky

V jednotlivých oddychových zónách se musíte cítit pohodlně. K tomu vám pomohou kvalitní sedací soupravy, pohovky a křesla, postele, rošty i matrace, tedy místa k sezení i ležení. Pohodlí ale nekončí u základního typu nábytku, klíčové jsou i drobné doplňky, které vám pomohou výrazně zvýšit komfort a přispět k celkovému pocitu příjemné relaxace. Tzv. chill out zónu vám hravě vytvoří sedací vaky, které vám umožní měnit polohy a přizpůsobí se křivkám páteře i vašemu momentálnímu rozpoložení. Doplňte měkké textilie, jako jsou deky, plédy, dekorační polštářky a koberce, které dodají interiéru uvolňující a útulnou atmosféru, ve které vás už nebude nic zbytečně rozptylovat.

Hudby, vůně, zeleň a přírodní prvky

Zelené i kvetoucí rostliny mají pozitivní vliv na naši psychiku, zlepšují kvalitu ovzduší, vnáší do interiéru kus přírody i pocit svěžesti. Proto by pokojové rostliny v relaxační zóně rozhodně neměly chybět. Nebojte se je kombinovat s různými dekoracemi z přírodních materiálů, jako je rákos, ratan či bambus, které vám v malé chvilce pomohou navodit pocit klidu, rovnováhy a harmonie. K pocitu úlevy pomůže i relaxační hudba a vůně linoucí se díky esenciálním olejům v podobě levandule, eukalyptu či meduňky z aromalampy či difuzéru v rámci aromaterapie, která podporuje relaxaci.

Hřejivé tóny a jemné osvětlení

Nábytek vybírejte podle typu nábytku či místnosti. Velký vliv má na vaši náladu i barevný odstín osvětlení. Pro odpočinek jsou vhodnější teplejší žluté tóny světla ve svítidlech, které vám navodí pocit zapadajícího či vycházejícího slunce. K útulnější atmosféře pomůže volba více drobných světelných zdrojů než jednoho centrálního svítidla. Stojací lampy, stolní lampičky, světelné řetězy, bodovky a svíčky vám pomohou alespoň na chvíli zpomalit, oddat se odpočinku a klidně relaxovat.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz