Výběr nábytku do ložnice

Ať už jste se rozhodli doplnit ložnici novým kusem nábytku nebo se chystáte na kompletní renovaci místnosti, výběr správného nábytku nemusí být tak jednoduchý. Nábytek do ložnice je dostupný v nespočtu stylů, rozměrů, materiálů i barev. Náš velký průvodce nákupem vám usnadní výběr.

Výběr stylu

Styl, do kterého je interiér laděný, odráží vkus i priority a podtrhuje atmosféru místnosti. Moderní styl má jednoduché, čisté linie, funkčnost a minimalismus a využívá materiály jako je kov, sklo a lakované dřevo. Vintage styl má historický vzhled, zaoblené tvary, zdobené detaily a pestré barvy.

Rustikální styl má přírodní prvky, jako je masivní dřevo, kůže a kámen. Průmyslový či industriální styl je inspirován továrními a skladovými prostorami, kombinuje syrovou ocel, cihly i dřevo. Skandinávský styl je jednoduchý, funkční, světlý, neutrální a z lehkých dřevin, jako je borovice.

Postel

Postel musí mít správný rozměr. Pro jednoho stačí postel o šířce 90 či 120 cm, pro pár je vhodnější postel široká 160 nebo 180 cm, na které se oba pohodlně vyspí. Větší postele o šířce 200 cm a více nabízí luxusní prostor k odpočinku, ale vyžadují dostatek místa v ložnici. Pro většinu dospělých je nutná minimální délka 200 cm. Výšku postele přizpůsobte pohodlnému vstávání a uléhání.

Skříně a sestavy

Při výběru skříně, sestavy a komody vezměte v úvahu jejich rozměry vzhledem k prostoru. Měli byste mít dostatek místa na otevření dveří a šuplíků bez narážení do jiného nábytku a stěny. Výška skříně by měla být přiměřená výšce stropu. Zvažte, kolik úložného prostoru vám skříň a komoda nabídne, i její vnitřní uspořádání. Zvládnete do ní uskladnit všechno vaše oblečení, doplňky a nezbytnosti? Nábytek do ložnice není jen o estetice, ale i o funkčnosti. Nechte se u nás inspirovat.

Noční stolky a komody

Komody a toaletní stolky musí zapadnout do prostoru ložnice. Noční stolky by měly být tak vysoké, aby jejich vrchní deska byla ve stejné úrovni povrchu matrace postele, což umožňuje snadný přístup k předmětům odloženým na stolku, jako je lampa, budík, kniha nebo sklenice vody. U širších a robusních postelí si můžete dovolit větší noční stolky, které poskytují více úložného prostoru. Do ložnice si můžete dát třeba i křeslo, pohovku či psací stůl. Záleží jen na vašich představách.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz