Jak zařídit útulnou jídelnu

Ať už máte doma samostatnou jídelnu, anebo prostor propojujete s kuchyní či obývacím pokojem, důležité je zařídit si místo ke stolování tak, aby ladilo se zbytkem interiéru, bylo praktické a útulné.

Správná ergonomie jídelny

V prostorech jídelny či kuchyně je důležité myslet na vzhled i ergonomii. K tomu můžete přidat spoustu dekorací a doplňků. Vše by zde mělo být na svém místě. Jídelní sestava, stůl i židle musí pojmout celou rodinu i případné hosty. Všichni se sem musí pěkně vejít, pohodlně se najíst a mít své maximální pohodlí. Proto je třeba zvolit vhodné rozměry a smysluplné uspořádání.

Jak na správné rozměry

V první řadě je třeba brát ohled na dispozici interiéru a zvolit vhodně velký stůl, kam můžete pohodlně zasunout a zase odsunout židli a případně projít okolo stolu tak, aby vám nepřekážel, když půjdete třeba z kuchyňské části do obývacího pokoje. Podstatná je také výška jídelního stolu, která by měla být přibližně 75 cm. Komfortní sezení je rovněž zásadní. Jídelní židle by měly mít vysoké opěradlo pro pohodlné opření zad a nohy dlouhé 40 až 45 cm pro komfortní sezení.

Jak vybrat jídelní nábytek

Určitě chcete mít jídelnu nebo jídelní část sladěnou, to vám umožní jídelní sestavy. Milovníky tradic uspokojí dřevo, pro moderní styl doplňte skleněné a kovové prvky. Bílá prostor opticky zvětší, zesvětlí a rozzáří, tmavá bude vypadat luxusně se správnými doplňky a dekoracemi. Dřevěné židle mohou mít látkové, kožené nebo koženkové čalounění, které přispěje k vašemu pohodlí. Pro návštěvy oceníte skládací i stohovatelné židle a praktické taburety, pro děti zase dětské stoličky.

Dekorace a doplňky

Dekorace a doplňky, jako je ubrus a váza s květy, či stylový příborník zútulní prostor. U koberců se vždy držte tvaru stolu a k obdélníkovému stolu dejte obdélníkový koberec, který svými rozměry přesahuje desku stolu, aby se o něj nezadrhávalo při zasouvání a odsouvání židlí. To samé platí pro čtvercové, oválné a kulaté stoly. Jídelní část si žádá také samostatné světlo nad stolem. Můžete sáhnout po stylových závěsných svítidlech, které ale nesmíte zavěsit moc nízko, aby vás neoslňovalo. Nad dlouhý stůl umístěte raději lineární svítidlo a jídelní židle zde můžete zkombinovat třeba s lavicí.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz