Jak zařídit domácí pracovnu pro maximální kreativitu a produktivitu

Práce z domu je stále častější. Ušetří náklady spojené s provozem zázemí na pracovišti i náklady vynaložené na cestování. Aby se vám dobře pracovalo, vytvořte si podmínky, které vám zajistí klidné a inspirativní prostředí. Pojďte si zařídit domácí pracovnu s podněty stimulujícími kreativního ducha.

Domácí pracovna na vhodném místě

Jestliže vám to prostor dovolí, vyhraďte si na domácí pracovnu samostatnou místnost, kde vás při práci nebude rušit spousta podnětů a rušivých elementů v okolí. Budete pak více produktivní a práce vám půjde hezky od ruky. Domácí pracovna by měla být s ohledem na ostatní členy domácnosti za zavřenými dveřmi. Pokud vám to prostor neumožňuje, vyhraďte si určitý kout v obývacím pokoji, popřípadě ložnici, kde se to ale moc nedoporučuje. Nejlépe v rohu místnosti pracovnu oddělte od zbytku domácnosti paravánem, knihovnou, regálem nebo alespoň závěsem či vysokými rostlinami.

Osvětlení a barvy do domácí pracovny

Místem by mělo procházet dostatek denního světla, které má pozitivní vliv na efektivitu a duševní pohodu. Umístěte svůj počítač na pracovní stůl tak, aby na něj nesvítilo slunce a abyste si nestínili rukou. Pokud bude počítačový stůl pod klasickými či střešními okny, pořiďte si rolety, které propouští světlo, ale zamezují přímým slunečním paprskům osvětlovat obrazovku. Doplňte také kvalitní stropní osvětlení a směrově nastavitelnou stolní lampu. Pro psychicky namáhavé profese je ideální zelená, žlutá a oranžová barva, které probouzejí kreativitu. Modrá zase zvyšuje soustředění.

Jak zařídit domácí pracovnu kancelářským nábytkem

Pokud je domácí pracovna součástí obytného prostoru, zkuste ji vhodně sladit. Pokud je za zavřenými dveřmi, jde hlavně o ergonomiku a pohodlí. Prostorný stůl, na který se vám vejde vše potřebné, může v malém prostoru nahradit deska stolu, na kterou se vejde jen monitor i s počítačem, případně dokumenty, které právě k práci potřebujete. Doporučujeme sáhnout po výškově nastavitelném stole, který vám umožní pracovat i ve stoje, což po pár prosezených hodinách s bolestí zad jistě oceníte. Kancelářská židle by měla být ergonomická a s oporou pro hlavu, krk, bedra i ruce.

Úložný prostor a dekorace v domácí pracovně

Dbejte na dostatek úložného prostoru, který kancelářský nábytek nabízí. Na stěnu připevněte policový systém, pod stůl schovejte kontejnery na kolečkách a úložné boxy. Policové regály a skříně prakticky oddělí domácí pracovnu od obývacího prostoru. V domácí pracovně udržujte pořádek, ať můžete být produktivní. Nástěnné hodiny vám mohou pomoci zvýšit pracovní výkon, pokud ve vás nezačnou vyvolávat stres a pocit úzkosti. Pověste si na stěnu fotografie rodiny, přátel a domácích mazlíčků. Pohled na ně dokáže vyvolat pocit radosti a bezpečí. Pak se vám bude lépe pracovat.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz