Jak vybrat koupelnový nábytek

Aby vaše nová či renovovaná koupelna splňovala všechny vaše potřeby a přání, tak je nutné si vše předem dobře změřit a rozmyslet. Co potřebujete vědět předtím, než začnete zařizovat koupelnu?

Začněte měřit

Nejdůležitější je znát všechny rozměry vaší koupelny, umístění všech dveří, oken a výklenků. Nezapomeňte do plánu zařadit i vedení elektřiny a přípojky na vodu v místech, kde je pračka, vana, sprchový kout či umyvadlo. Od tohoto se odvíjí výběr i zařízení nábytkem do koupelny. Zjistěte si, zda se vám pod umyvadlo vejde skříňka, anebo jak velké potřebujete zrcadlo do koupelny. Důležité je také vědět, z jakého materiálu jsou stěny, abyste si k závěsným skříňkám vybrali správné uchycení. Ujasněte si, jak a kde budete mít umístěné topné těleso. Klasický radiátor je jiný než otopný žebřík.

Typy koupelnového nábytku

Vybírat můžete z nepřeberného množství koupelnových setů i jednotlivých sektorových skříněk, zrcadel, barev, dekorů, korpusů a kování. Koupelnový nábytek je vyroben tak, aby odolal vlhkému prostředí i vodě a splňovat hygienické normy. Volba barvy i povrchová úprava je pak jen na vás.

Laminovaná dřevotřísková deska LDT má povrch odolný proti vlhkosti, neboť jej chrání fólie či lak. Odolnost desky se ještě zvyšuje speciálním oblepením hran, aby vlhkost neměla šanci proniknout dovnitř. Čím silnější deska, tím je pevnější a stabilnější. Dřevovláknitá deska MDF, ze které se vyrábějí hlavně dvířka, skvěle imituje vzhled masivního dřeva, má hustší strukturu a je více flexibilní. Hladké povrchy i vyřezávané dekory mají povrch taktéž chráněn proti vlhkosti fólií nebo lakem.

Jak vybrat koupelnový nábytek

Doporučujeme vybírat spíše povrchy lesklé nebo s dekorem. Působí luxusnějším dojmem a na matném povrchu mohou být více vidět otisky. Nábytek ošetřujte k tomu určenými čisticími prostředky. Koupelnové závěsné, spodní nebo vysoké skříňky, police a regály mají mnoho variant. Můžete zvolit ty s šuplíky, poličkami, s dvířky i bez dvířek nebo se zrcadlem. Směr otevírání lze v mnoha případech upravit tím, že vyměníte umístění kování. Úzké a vysoké skříňky doporučujeme z bezpečnostních důvodů ještě připevnit ke zdi, aby nedošlo k jejich nechtěnému převrácení a úrazu.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz